Hoe vraag je een energielabel aan?

Sinds 2015 ben je als verkoper verplicht om een definitief energielabel van jouw woning te vermelden bij de online plaatsing. Sinds 2022 wordt hier ook op gehandhaafd door Inspectie Leefomgeving en Transport. Via de website mijnoverheid.nl kun je jouw huidige energielabel bekijken en downloaden. Hier vind je ook tot wanneer deze geldig is. Ben je bezig geweest met het verduurzamen van jouw woning, is het energielabel niet meer geldig of heeft jouw woning nog geen definitief energielabel? Dan is het belangrijk een nieuwe aan te vragen, vóór je jouw woning in de verkoop zet.

Zo regel je een energielabel

Om een energielabel aan te vragen, moet er een vakbekwaam energieadviseur langskomen. Dat werkt als volgt:

  1. Maak een afspraak met een bevoegde energieadviseur via https://epadviseurs.energieprestatie-adviesplatform.nl of vergelijk aanbieders via https://woninglabel.nl
  2. De energieadviseur komt bij je langs en bepaalt in +- anderhalf uur de energieprestatie van jouw woning.
  3. De energieadviseur stelt het energielabel op en laat dit registreren in de landelijke database van de overheid (EP-online). Je ontvangt een afschrift van het energielabel als pdf.

Het bepalen van een energielabel

Er zijn verschillende kenmerken waarop een energielabel gebaseerd wordt. Zo wordt er gekeken naar:

  • Afmetingen van de woning
  • De aanwezige isolatie in bijvoorbeeld dak en muren
  • De aanwezige installaties, zoals voor warm-water, ventilatie, koeling en zonnepanelen
  • Bouwjaar, type woning en andere algemene kenmerken

Het energielabel vertelt in welke energieklasse jouw woning is ingedeeld, waarbij er verschillende klassen zijn. Zo is A++++ de meest zuinige en G de minst zuinige. Naast de klasse, geeft het energielabel ook het verbruik en aanbevelingen voor verduurzaming aan.

Kosten van het energielabel

Een energielabel kost gemiddeld € 325, afhankelijk van je type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de adviseur hanteert. Jouw RE/MAX-makelaar geeft je hier graag advies in.

VEL blijft geldig

Heb je voor 1 januari 2021 via de online tool het vereenvoudigd energielabel (VEL) aangevraagd? Dit energielabel ‘oude stijl’ blijft tien jaar geldig. Als je een VEL hebt dat nog niet verlopen is, hoeft je dus voorlopig geen nieuw energielabel aan te vragen.

Wat als je geen energielabel aanvraagt?

De hoogte van de boete voor particuliere verkopers van woningen zonder geldig energielabel is € 435. Voor bedrijven is dit € 870 per verkochte woning zonder geldig energielabel. Verkoop je jouw woning toch zonder een definitief energielabel, dan riskeer je deze boete.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo hoeven beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke museumverordening hoeven geen energielabel aan te vragen, net als vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2 en recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn.

Deel dit bericht