Waar let je op tijdens een bezichtiging?
Je hebt een woning op het oog en maakt een afspraak om deze te bezichtigen. Er zijn een aantal dingen waar je aandacht aan kunt besteden. Is de buurt naar wens? Is het huis goed onderhouden? En is er openbaar vervoer in de buurt? In dit blog lees je waar je op kunt letten bij het bezichtigen van een woning.
De verkopende partij
Door naar achtergrondinformatie van de verkopende partij te vragen, kun je te weten komen wat de verkopers redenen zijn om te verhuizen. Is het huis te klein, te groot of zijn er andere redenen? Vraag de makelaar naar de redenen om te verkopen.
- – Waarom verhuist de verkoper?
- – Hoe lang staat de woning in de verkoop?
- – Hoe lang heeft de verkoper in het huis gewoond?
- – Vanaf wanneer is de woning beschikbaar?
De buurt & voorzieningen
Met het kopen van een nieuwe woning, heb je ook te maken met een nieuwe buurt. Hoe voel je jezelf in de buurt van deze woning? Ben je tevreden over de voorzieningen die dichtbij zijn, zoals scholen, supermarkten en parken? Kun je jouw auto kwijt voor de deur of moet je een stukje lopen?
Buren kunnen het woonplezier ook sterk beïnvloeden. Kom je buurtbewoners op straat tegen? Maak eens een praatje. Leg bijvoorbeeld uit dat je erover denkt om een woning aan te kopen in deze wijk en dat je nieuwsgierig bent naar hun ervaringen.
- – Hoe voelt de buurt aan?
- – Wat vind je van de buurtbewoners?
- – Is er geluidsoverlast van treinen, vliegtuigen etc.?
- – Zijn er goede scholen in de buurt?
- – Zijn er supermarkten en andere winkels in de buurt?
- – Zijn er speelpleinen en parken dichtbij?
- – Is het druk in de buurt met parkeren?
Gemeenteplannen
Naast de buurt waarin de woning staat, krijg je ook te maken met de gemeente. De plannen van de gemeente kunnen van invloed zijn op de toekomstige waarde van de woning. Het is dus handig om te weten te komen wat de toekomstplannen van de gemeente zijn voor deze wijk. Komen er nieuwe winkels, scholen of nieuwbouwen bij?
Staat van de woning
Bij een bezichtiging is het belangrijk dat je de staat van de woning goed bekijkt. De bouwkundige aspecten zijn moeilijk te beoordelen door iemand zonder bouwkundige kennis. Laat daarom een bouwkundige keuring uitvoeren om de staat van de woning te bepalen.
Fundering
- – Wat is de staat van de muren en het dak?
- – Hoe oud is het dak?
- – Hoe is de fundering?
- – Staat de woning scheef?
- – Zitten er scheuren in de buitengevel?
- – Wat is de staat van het voegwerk?
Kozijnen
- – Wat is de conditie van de kozijnen?
- – Wat is de staat van het houtwerk?
- – Is er overal dubbel glas aanwezig?
Aanpassingen
- – Zijn er recentelijk aanpassingen aan de buitenkant van de woning uitgevoerd?
- – Is er een uitbouw of een nieuw dak?
- – Wanneer is het schilderwerk voor de laatste keer uitgevoerd?
Overig
- – Wat is de staat van de installaties?
- – Hoe oud is de CV-ketel?
- – Wat is de oorzaak van eventuele gebreken?
- – Is er asbest in de woning aanwezig?
Binnenkant van de woning
Naast de buitenkant van de woning, is ook de binnenkant en de indeling belangrijk. Wat is je eerste indruk als je de woning binnenloopt en past de indeling bij jouw woonwensen? Let bij de binnenkant van de woning ook op de condities van de plafonds en of alle deuren en ramen goed open en dicht gaan. Bekijk ook of de woning over genoeg opbergruimte beschikt en of de keuken voorzien is van apparatuur.
Droomhuis gevonden?
Heb je de woning van je dromen bezichtigd en wil je overgaan tot aankoop? Dan komen er andere vragen naar boven. Je bent benieuwd hoeveel het huis écht waard is en hoeveel je moet bieden. Om deze vragen te beantwoorden, is het goed om een specialist in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar begeleidt jou tijdens de bezichtiging en onderhandelingen. Een aankoopmakelaar geeft nieuwe inzichten en gaat voor het beste resultaat. Neem vrijblijvend contact op met een RE/MAX makelaar of stap eens binnen bij een RE/MAX kantoor bij jou in de buurt voor meer informatie.