De eerste 3 foto’s (na de hoofdfoto) zijn styling foto’s. Deze geven een indruk van de mogelijkheden.
Aan het rustige deel van de Hogewoerd, nabij Plantage gelegen imposant Rijksmonument uit 1750. Het pand is in 1999 volledig gerestaureerd en opnieuw ingedeeld met behoud van alle originele details. De restauratie werd uitgevoerd door het Leidse Architectenbureau Wim Hofman. Door de bijzondere indeling is het pand zeer geschikt om eventueel bewoning te combineren met kantoor of praktijk aan huis. Alle kamers, inclusief de woonkeuken, zijn voorzien van massief eiken visgraat parketvloer en aan de voorzijde zijn alle ramen voorzien van witte houten shutters. Bij de restauratie zijn alle gas, water en elektra vervangen, het riool tot aan de openbare weg alsmede het volledige dak wat ook voorzien is van een isolatielaag.
Door de ligging in het historische centrum van Leiden zijn alle faciliteiten, zoals horeca, musea en winkels op loopafstand. Tevens is het object zeer goed bereiken met zowel openbaar, als eigen vervoer. Binnen enkele autominuten zijn snelweg A4 en rijksweg N11 te bereiken.
Indeling
Entree op de begane grond: hal en gang met smaakvolle witte marmeren vloer, pantry met vaatwasser en een opgaande trap naar de eerste etage. Grote voor – en achterkamer met antieke marmeren schouwen, monumentale gips plafond. Kamers zijn met dubbele Franse deuren met elkaar verbonden. Vanuit de achterkamer loopt u via een tweetal dubbele tuindeuren de stadstuin in. Deze is rondom voorzien van leilinden.
Eerste etage
Overloop met toilet. Aan de voorzijde een grote L-vormige kamer met balken plafond. Imposante schoorsteenpartij met spiegel en schildering. Aan de achterzijde bevindt zich een inpandige badkamer met een witte marmeren vloer, douche, toilet, wastafel, design radiator, een wasmachine aansluiting en elektrische afzuiging. Vanuit de luxe Siemens woonkeuken heeft u uitzicht op de tuin. De moderne keuken is voorzien van een 4-pits gasfornuis, een rvs aanrechtblad, een vaatwasser, een hete luchtoven en koelkast. Vanuit de keuken is via een vaste trap de tweede etage te bereiken.
Tweede etage
Overloop met opbergkast en twee CV ketels. Aan de voorzijde bevindt zich een ruime (woon)kamer over de volle breedte van het huis. Aan de achterzijde bevindt zich een tweede kamer met kleine wenteltrap naar vliering.
Vliering (derde etage)
Ruime vliering met stahoogte in het midden over de hele lengte van het pand en is voorzien van radiatoren.
Bijzonderheden:
– Bouwjaar 1750
– Rijksmonument. Voor groot onderhoud is subsidie mogelijk.
– Volledig gerenoveerd in 1999
– Gebruikersoppervlakte 190 m2
– Overige inpandige ruimte 16 m2
– Inhoud woning 791 m3
– Perceeloppervlakte 124 m2
– Alle radiatoren zijn voorzien van een ombouw
– Alle ramen aan voorzijde zijn voorzien van houten shutters
– Antieke marmeren schouwen en monumentale plafonds
– Twee CV-ketels (Nefit combi)
– Het pand beschikt over twee gescheiden meterkasten met nutsvoorzieningen.
– Het pand beschikt over een alarminstallatie met verbinding naar de meldkamer
– Grotendeels zijn alle ruimtes voorzien van een radio/tv aansluiting
– Parkeervergunning ca €45- per kwartaal
– Aanvaarding in overleg.
Bij woningen ouder dan 30 jaar hanteren we standaard een ouderdoms- en asbestclausule.
Aanvullende historie van de woning:
Van bebouwing op dit adres wordt in 1663 voor het eerst melding gemaakt. Dirck Wouterszoon van Claveren, timmerman uit Oegstgeest, koopt op 21 januari 1663 een stuk bouwgrond. Op het perceel, groot 305 vierkante meter, zouden door hem twee identieke panden worden gebouwd: 138 oostelijk deel en 138 westelijk deel. Het oostelijk deel, (138 c/d) heeft veel bewoners gehad. Van de eerste bewoner, Dirck Lambertszoon Verhooch, weten we dat hij fl. 3.275,- voor het pand heeft betaald.
De meest opmerkelijke bewoner is de kunstschilder Louis de Moni. Louis komt in 1729 naar Leiden en laat zich op 29 maart van dat jaar als pictor (schilder) inschrijven aan de universiteit. In 1742 vestigt hij zich aan de Hogewoerd. In 1748 voegen zich ook zijn broer Isaac en zuster Catharina bij hem. Als Louis op 14 september 1771 sterft, wordt zijn nalatenschap (circa. 170 schilderijen) op 13 april 1772 openbaar in Leiden geveild. Na de dood van Louis verlaten Isaac en Catharina het pand.
In 1800 vestigt Theodorus Zwanenburg een grutterij in het pand. In 1804 vertrekt hij weer en staat het pand een aantal jaren leeg. In 1812 wordt melding gemaakt van sloop van het pand. In werkelijkheid wordt een deel van de gevel en het voorhuis weggebroken en in nieuwe stijl opgetrokken. De trapgevel wordt vervangen door een lijstgevel. Een ingreep die onder invloed van de Franse bezetter niet ongebruikelijk was.