Taxatie aanvragen (NWWI)

Als u een hypotheek wilt afsluiten bij de bank dan vraagt deze vaak om een taxatierapport. Een taxatierapport geeft een indicatie van de marktwaarde van uw huis. Een taxatie wordt verzorgd door een taxateur. In de meeste gevallen is dit ook een makelaar. Het bepalen van de marktwaarde van een woning is maatwerk, in tegenstelling tot de WOZ-waarde die de gemeente jaarlijks vaststelt. Er bestaan gevalideerde en ongevalideerde taxaties. Voor het verkrijgen van een hypotheek heeft u een gevalideerd taxatierapport nodig. Als u kiest voor een RE/MAX taxateur ontvangt een gevalideerd taxatierapport (NWWI).

NWWI Taxatierapport

RE/MAX taxateurs verzorgen door het NWWI (Nederlandse Woning Waarde Instituut) gevalideerde taxatierapporten. Dit onafhankelijke instituut ziet erop toe dat elke taxatie voldoet aan strenge kwaliteitseisen, zodat er een objectieve en betrouwbare marktwaarde aan een huis wordt toegekend. Een taxatierapport met een NWWI-controle wordt geaccepteerd door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en hypotheekverstrekkers.

Wat doet een taxateur?

Een taxateur beoordeelt tijdens het uitvoeren van een taxatie een woning op verschillende criteria. Om de waarde van uw woning nog nauwkeuriger te laten bepalen, kunt u de taxateur voorzien van kadastrale gegevens, (oude) bouwtekeningen en het eigendomsbewijs. Nadat een taxateur alle punten heeft doorgenomen, stelt hij een taxatierapport op met de geschatte marktwaarde van de woning. Dit kan zowel voor als na verbouwing.

In het rapport staat zijn onderbouwing van de score op de criteria zoals:

 • Inhoud van de woning
 • De oppervlakte van het perceel
 • De functionele indeling
 • De staat van onderhoud
 • Bouwkundige staat, noodzakelijk onderhoud
 • De kwaliteit van de bouwmaterialen
 • De mate van isolatie
 • Het energielabel
 • Verplichtingen en rechten, zoals overpad en erfpacht
 • De ligging van de woning
 • De omgeving
 • De voorzieningen in de wijk
 • Het bestemmingsplan

Voorwaarden taxateur

Het komt voor dat een hypotheekverstrekker, zoals een bank, eisen stelt aan de taxatie. Het is slim om dit op voorhand te bespreken. Voorbeelden van eisen zijn:

 • De afstand tussen uw huis en de taxateur. Doorgaans wordt er een afstand van 10 à 30 kilometer gehanteerd.
 • Een taxatierapport mag vaak niet ouder dan 6 maanden zijn op de datum van het bindende aanbod voor de hypotheek.

Wat kost een taxatierapport?

Een volledig taxatierapport kost op basis van het nieuwe taxatierapport ongeveer € 695,- inclusief BTW, validatiekosten, kadaster en recherche. Dit kan lokaal afwijken. Informeer bij uw RE/MAX makelaar naar de mogelijkheden en kosten.

Waar kunt u een taxatierapport nog meer voor gebruiken?

Naast het rondkrijgen van de financiering voor een huis kunt u een gevalideerd taxatierapport ook voor andere doeleinden gebruiken. U kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde die u jaarlijks ontvangt van de gemeente. Een taxatierapport heeft u soms nodig voor het afsluiten van een opstalverzekering. Dit betreft wel een ander en minder kostbaar model.

Snel een geschatte woningwaarde checken?

Met de woningwaardebepalingtool van RE/MAX kunt u gratis een online woningwaarderapport ontvangen. Van uw eigen woning of van een huis dat u op het oog heeft. Met het invullen van een paar gegevens ontvangt u binnen één minuut het rapport. De tool maakt gebruik van een geavanceerd rekenmodel en geeft u een compleet overzicht van locatiegegevens, bouwtechnische informatie, het energielabel, een kadastrale kaart en referentiewoningen (inclusief koopsommen). Let op: dit is geen taxatie, maar een rekenkundig model. Wilt u de GRATIS online waardebepaling van uw woning raadplegen, klik dan op deze link.

Al onze taxateurs en makelaars voldoen aan de algemene voorwaarden van het VBO.