10 tips voor het zoeken naar je eerste woning

10 tips voor het zoeken naar je eerst woning

Voor starters is het momenteel niet makkelijk om een droomhuis te vinden. Alles is nieuw, er valt een hoop te leren en er komt veel regelwerk bij kijken. Kortom er komt van alles op je af tijdens deze zoektocht. Om jou als starter een beetje op weg te helpen, hebben wij 10 tips opgesteld voor het zoeken naar jouw eerste huis.

 • 1. Stel een wensenlijst op voor jezelf
  Waar wil je wonen? Moet dit een koophuis of een huurhuis zijn? Neem je een mooi oud huis, of ga je liever voor nieuwbouw? Kies je voor een appartement of houd je rekening met eventuele gezinsuitbreiding in de toekomst? Dit zijn allemaal dingen die je jezelf moet afvragen voordat je gaat zoeken naar jouw droomhuis. Om goed in kaart te kunnen brengen waar je naar opzoek bent, kun je een wensenlijst opstellen voor jezelf. Het is wel belangrijk om realistisch te blijven tijdens het opstellen van deze lijst. Doordat je dit van tevoren doet, kun je het aanbod filteren op verkoop sites als Funda. Zo wordt het makkelijker om een huis te zoeken.
 • 2. Ga na of je liever wil kopen of huren
  Denk goed na of je wilt gaan kopen of gaan huren. Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen, dus weeg dit voor jezelf tegen elkaar af. Wanneer je een huis huurt is dit bijvoorbeeld op korte termijn opzegbaar en zijn alle onderhoudskosten voor de verhuurder. Met een huurhuis bouw je alleen geen vermogen op en aan opknappen heb je niet zo veel. Bij een koophuis bouw je wél een vermogen op, wordt je huis meer waard als je het opknapt en kun je zelf bepalen in wat voor periode je jouw hypotheek afbetaald. Het huis kan stijgen in waarde, maar het kan ook dalen. Daarbij zijn alle onderhoudskosten voor jezelf.
 • 3. Stel een budget vast voor jezelf
  Wanneer je een huis koopt moet je zeker weten dat je het huis écht kunt betalen. Bereken daarom voor jezelf wat jouw budget is en wat je dus aan een woning wilt uitgeven. Op deze manier zorg je ervoor dat je nog dingen kunt renoveren of vernieuwen, wanneer je jouw droomhuis gekocht hebt. Het is daarom van belang dat je je aan je budget houdt.
 • 4. Begin alvast met sparen
  Zolang je nog thuis woont kun je alvast sparen. Dit kun je combineren met ‘oefenen’ voor wanneer je op jezelf woont. Zet het bedrag wat je verwacht maandelijks uit te geven vast opzij en kijk wat je overhoudt. Zo weet je alvast hoe het gaat zijn wanneer je op jezelf woont en heb je alvast geld apart staan om bijvoorbeeld je huis mee in te richten. Supermarkten hebben vaak acties waarbij je kunt sparen voor servies, bestek of keukenapparatuur. Het is handig om dit alvast te hebben wanneer je op jezelf gaat wonen, dus houd deze acties in de gaten.
 • 5. Werk samen met een makelaar
  In deze tijd is het niet makkelijk om een huis te vinden. De prijzen zijn hoog, het aanbod is laag en het is moeilijk om ertussen te komen als starter. Wees anderen een stap voor en schakel een aankoopmakelaar in. Een aankoopmakelaar staat klaar om jou te helpen bij het gehele proces. Hij of zij helpen met het zoeken naar een goede woning, door gebruik te maken van zijn of haar netwerk. Vervolgens zal de makelaar mee gaan met bezichtigen en het proces leiden om een bod te doen, inclusief onderhandelen met de verkopende partij. Naast deze hulp kan een makelaar ook een waardebepaling maken.
 • 6. Bedenk waar je wilt wonen
  Wonen in het centrum van een grote stad is geweldig, maar ook heel erg druk. Bedenk van tevoren of je deze drukte fijn vindt om in te wonen of dat je toch liever een iets rustiger plekje kiest. Houd je van reuring, maar is de binnenstad te duur? Misschien is een volksbuurt dan wel wat voor jou. Neem de tijd om je te oriënteren en te kijken wat het beste bij je past. Wanneer je een woning gevonden hebt, verken dan de buurt van het huis, maak een praatje met de buren en maak wat foto’s van de omgeving voordat je een bezichtiging aanvraagt. Op deze manier kun je voor jezelf een beeld scheppen over hoe het is om te wonen in die buurt.
 • 7. Misschien willen je ouders, familie of vrienden je helpen
  Wanneer er mensen zijn in jouw omgeving die jou willen helpen bij het kopen van een eerste huis, kan dit op verschillende manieren. Ze kunnen jou een belastingvrije schenking geven, dat kan tot een bedrag van maximaal €5.515,00. Het kan zijn dat iemand in jouw familie of omgeving een groter vermogen heeft, zodat je geld kan lenen van deze mensen. Op deze manier hoef je minder of niets te lenen van de bank. Je ouders zouden kunnen meetekenen bij het tekenen van een hypotheek. Wanneer jij de hypotheek niet meer zou kunnen betalen, zijn zij aansprakelijk.
 • 8. Check de hypotheken
  Er zijn verschillende soorten hypotheken, dus het is verstandig om te kijken welke hypotheek bij jou past en waar je voor in aanmerking komt. Naast het kijken welke hypotheek het beste bij je past, zal je er ook achter moeten komen wat je kunt lenen. Om deze reden is het handig om een afspraak te maken met een hypotheek adviseur bij jou in de buurt.
 • 9. Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren
  Heb je een woning gevonden, ben je deze wezen bezichtigen en ben je er razend enthousiast over? Dan is het verstandig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Dit zorgt ervoor dat je later niet voor onverwachte ‘verassingen’ komt te staan. Zo kun je rekening houden met eventueel bijkomende kosten om het huis in goede staat te brengen.
 • 10. Maak je klaar voor het bezichtigen
  Je hebt je goed georiënteerd en je bent klaar om je eerste huis te gaan bezichtigen. Hierbij is het belangrijk om aan een aantal dingen te denken, zoals het meenemen van een meetlat, een knikker en je telefoon. Het kan ook handig zijn om mensen mee te nemen, twee paar ogen zien meer dan één. Ga niet meteen voor het eerste huis, maar ga voor iets dat je écht wilt! Voor meer tips kun je kijken naar de blog: “10 tips voor een eerste bezichtiging”.

Ben je benieuwd wat RE/MAX voor jou kan betekenen? Stap eens binnen bij een kantoor bij jou in de buurt!

Deel dit bericht