10 tips voor een eerste bezichtiging

10 tips voor een eerste bezichtiging

Je bent druk opzoek geweest en je hebt jouw droomwoning gevonden! Het is nu tijd om een kijkje te nemen in de woning, om te kijken of het huis precies is zoals je had verwacht. Tijdens jouw eerste bezichtiging is het handig om aan een aantal dingen te denken, daarom hebben wij 10 tips voor jou op een rijtje gezet.

 • 1. Kijk naar de ligging van het huis
  Waar ligt de achtertuin? Is er meer achtertuin dan voortuin of andersom? Heb je de hele dag zon of zit je na 12 uur al in de schaduw? Grenst de achtertuin direct aan dat van de buren? Is het gehorig of juist heel rustig? Dit zijn allemaal elementen waar je rekening mee moet houden tijdens jouw eerste bezichtiging. Je bent immers op zoek naar jouw droom woning, dan moet alles aan jouw wensen voldoen.
 • 2. Neem een kijkje in de kruipruimte, de kelder en de zolder
  De woning mag er dan misschien netjes uit zien, maar hoe ziet de kruipruimte eruit? Misschien zijn de kruipruimte, kelder of zolder verouderd en moet hier van alles aan gebeuren. Daarbuiten kan er zich gemakkelijk schimmel vormen. Kijk daarom hoe het daarbinnen is onderhouden en of het er netjes en schoon uit ziet. Laat je niet wegjagen door wat spinnen, want achteraf zal je blij zijn dat je het gezien hebt.
 • 3. Kom overdag
  Plan de afspraak voor het bezichtigen van de woning overdag als dat mogelijk is. De reden hiervoor is dat je overdag veel meer kunt zien dan in de avond. Het zonlicht van buiten toont veel meer dan de lampen in de woning. Daarbij kun je in het licht ook beter de tuin of het balkon zien van een woning.
 • 4. Neem een waterpas, meetlint en een knikker mee
  Het is logisch dat je graag wilt weten wat de staat van de houten vloer en kozijnen is, maar steek niet zelf een sleutel in het hout. Je kunt veel doen om wijzer te worden tijdens een bezichtiging. Neem daarom een waterpas, een meetlint en een knikker mee. Wanneer je de knikker op de grond neerlegt en hij rolt weg, weet je dat de vloer schuin afloopt. Daarnaast kun je ook met de waterpas kijken of alles recht is. Dit schept meer duidelijkheid voor jou als koper. Wil je graag meer weten? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren.
 • 5. Achterhaal de leeftijd van apparaten zoals de cv-ketel.
  Door te weten wat de staat en de leeftijd van belangrijke apparaten is, krijg je een idee over eventueel bijkomende vervangingskosten. Hier kun je rekening mee houden tijdens de afweging over de eventuele koop van het huis.
 • 6. Doe je eigen test
  Tik op ruiten, trek wc door en laat de kraan lopen! Zo kun je zien of alles nog goed werkt, of er niets lekt en er dus niets vervangen hoeft te worden. Let hierbij ook op of het tocht op de zolder en of er vocht te zien is in de kruipruimtes. Dit zijn dingen die vaak pas opvallen wanneer je het huis gekocht hebt, terwijl het beter van tevoren gecheckt kan zijn.
 • 7. Stel vragen aan de makelaar
  Stel vragen zoals ‘hoelang staat het huis als te koop’ en ‘hoelang hebben de eigenaren hier gewoond?’. Op deze manier kom je meer te weten over de geschiedenis van de woning. Zo kun je er ook achter komen waarom de eigenaren willen verhuizen, of er nog andere geïnteresseerden zijn en wat de kosten voor het gas, water en licht zijn.
 • 8. Spreek even met de buren en verken de buurt wat vaker
  Door even een babbeltje te maken met de buren, kom je er al snel achter hoe het is om in de buurt te wonen. De buren weten vaak wat er in de buurt gebeurt, wat er goed en minder goed is aan de buurt en waar eventueel speelplekken en toestellen zijn voor kinderen.
 • 9. Doe een online bezichtiging
  Tegenwoordig hoef je niet meer fysiek aanwezig te zijn bij een bezichtiging. Heb je weinig tijd? Probeer dan een online bezichtiging. Door hier gebruik van te maken heb je geen reistijd, wat ervoor zorgt dat je snel weer door kunt gaan met jouw planning. Wil je het huis alsnog fysiek komen bezichtigen, is dit natuurlijk altijd mogelijk!
 • 10. Ga na of er bouwplannen zijn in de omgeving.
  Je kunt bijvoorbeeld een bestemmingsplan opvragen bij de gemeente. Zo kom je erachter of erbinnen kort gebouwd gaat worden en of er dingen gaan veranderen in de buurt. Denk vervolgens na of dit bouwplan past bij jouw wensen, zodat je niet voor onverwacht verassingen komt te staan.

Ben je benieuwd wat RE/MAX voor jou kan betekenen? Stap eens binnen bij een kantoor bij jou in de buurt!

Deel dit bericht