Het verkopen van een woning is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Het is een project wat maar een aantal keer in uw leven voorkomt en waar veel bij komt kijken. Een verkoopmakelaar begeleidt en komt op voor de belangen van de verkopende partij. Als verkoper bent u niet verplicht om een verkoopmakelaar in te schakelen maar het kan u een hoop kosten besparen.

Het vaststellen van de vraagprijs
Het werk van een makelaar begint op het moment dat u besluit uw woning in de verkoop te zetten. Al voordat de makelaar voor het eerst bij u langs komt, doet hij vooronderzoek. Hij verkent de wijk, vraagt de gegevens van uw woning op in het Kadaster en onderzoekt voor welke prijs gelijkwaardige huizen in de buurt zijn verkocht. Ook bijzonderheden in het bestemmingsplan spelen een rol bij het bepalen van de waarde, zo kan bijvoorbeeld de aanleg van een drukke weg invloed hebben op de prijs. Als de makelaar de woning komt bekijken komen hier nog andere zaken bij zoals de ligging en staat van onderhoud.

Bij een RE/MAX makelaar staat de wens van de klant voorop, daarom inventariseert hij eerst uw wensen als koper. Heeft u als klant langer de tijd om de woning te verkopen, dan kan de makelaar bepalen of de prijs iets hoger kan. Wilt u snel van uw woning af, onderzoekt de makelaar wat de beste prijs is om het object scherp in de markt te zetten. De vraagprijs wordt vervolgens altijd vastgesteld in overleg met de verkoper. Dit is natuurlijk geen definitieve vraagprijs, afhankelijk van de biedingen die binnenkomen kan de vraagprijs worden aangepast. Verkopers zijn vaak geneigd om voor de makelaar te kiezen die de hoogste verkoopprijs noemt. Dat kan leiden tot teleurstellingen. Probeer realistisch te blijven.

Na de in verkoop name
Voordat de woning op websites als remax.nl en Funda kan worden geplaatst, moeten er foto’s worden gemaakt. Ter voorbereiding kunt u er samen met de makelaar voor kiezen om een interieurstylist een kijkje te laten nemen of net dat ene muurtje nog te voorzien van een likje verf. Net als bij de bezichtigingen is het belangrijk dat er geen persoonlijke voorwerpen in de woning zichtbaar zijn op de foto’s. Uw RE/MAX makelaar zorgt voor het opmeten van de woning, de omschrijving, de bezichtigingen en het opstellen van de koopakte.

Het eindbodAls een potentiële koper aangeeft interesse te hebben in uw woning, gaat de communicatie via de makelaar. Uiteraard worden afspraken en biedingen meteen overlegt met de verkoper. De verkoopmakelaar handelt altijd in het belang van de verkopende partij. Als er akkoord is over een eindbod, stelt de makelaar het koopcontract op. Vaak wordt er een termijn opgenomen waarin ‘voorbehoud van financiering’ geldt. Tijdens dat termijn mag de koper van de koop afzien op gronden die zijn opgenomen. Zo’n termijn kan zomaar oplopen van 4 tot 6 weken en kan eventueel nog worden verlengt. De afsluiting van het contact met de makelaar is meestal de overdracht van de woning bij de notaris.

Bent u op zoek naar een goede verkoop makelaar? Bij RE/MAX bent aan het juiste adres. Neem nu contact op met een kantoor bij u in de buurt.