Vertraagde afschaf van de jubelton 

huis verkopen

Het is het begin van een nieuw jaar en dat betekent dat er nieuwe wetten ingaan, waaronder de jubelton. De jubelton is met ruim 75.000 euro verlaagd. Maar wat zijn de consequenties daarvan? 

De jubelton

De jubelton is een schenking die je kan doen aan iemand tussen de 18 en 40 jaar oud en is belastingvrij. Dit kan je gebruiken om een eigen woning te kopen, je woning te verbouwen, onderhoud te doen aan je woning, de hypotheek of restschuld van je woning aflossen, de rechten van erfpacht, opstal of beklimming van je woning af te kopen. De schenking hoeft niet alleen van ouders te komen deze schenking mag van iedereen komen, dus ook grootouders bijvoorbeeld. De jubelton mag eenmalig gebruikt worden voor een schenking van dezelfde schenker en mag ook niet een nog andere belastingvrije schenking doen in hetzelfde jaar. Als degene die schenkt een partner heeft, zoals je ouders of grootouders dan telt dit als één schenker.  

De geschiedenis van de jubelton

De jubelton is in 2013 tijdelijk ingevoerd om de huizenmarkt te stimuleren toen de krediet crisis op z’n gat lag. Na ruim één jaar verdween de regeling even en in 2017 werd de regeling voor een langere tijd ingevoerd. Toen was het bedrag precies 100.000 euro en werd het elk jaar geïndexeerd, daarom was het bedrag aan het einde van 2022 al 106.671 euro. Sinds 01-01-2023 is de jubelton nog maar 28.947 euro. Dat is een groot verschil vergeleken het einde van 2022.

Langzame afschaffing

In 2024 zal de jubelton helemaal afgeschaft worden. Dit is nu nog niet gebeurd, omdat het systeem van de belastingdienst wat tijd nodig heeft om de jubelton volledig af te schaffen. Tot 31 december 2022 kon het oude bedrag van de jubelton nog overgemaakt worden, daarna niet meer. Tot 1 maart 2023 kan er nog aangifte worden gedaan en de ontvangers hebben tot 31 december 2024 om het volledige bedrag te besteden. Als dit niet gebeurt dan moet er alsnog schenkbelasting over betaald worden of het bedrag moet worden teruggegeven.  

De reden van afschaffing

De reden van de afschaffing is, zodat er minder ongelijkheid is onder de starters. Starters met familie met veel vermogen hebben hier een voorsprong op starters die dat niet hebben. De overheid wil dat de starters eerlijk een huis kunnen kopen. De jubelton is namelijk een behoorlijk bedrag, dus starters die een schenking krijgen kunnen meer overbieden, waardoor de andere starters minder kans hebben om een woning te kopen.  

Inkomensbron voor de overheid

De overheid verwacht jaarlijks 7 miljoen extra te vangen aan schenkbelasting en erfbelasting. Door het gebruik van de jubelton kon er geschonken worden zonder belasting te betalen. Nu hier verandering in komt heeft de overheid een goede inkomstenbron. 

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn met de huidige jubelton?  

Neem contact op met een RE/MAX-makelaar bij jou in de buurt of mail naar info@remax.nl 

Deel dit bericht