Update van de woningmarkt: Oktober 2022

Afgelopen week zijn de kwartaalcijfers van de woningmarkt gepresenteerd en dit werd direct groot uitgemeten in de media. Landelijk scherp dalende prijzen. Weliswaar 5,8% kwartaal op kwartaal, jaar op jaar nog een kleine toename van 2%. Het aantal te koop staande woningen nam toe met 24% en het aantal bezichtigingen halveerde van tien naar vijf per woning. Volgens de media reden tot grote paniek en misschien wel een instortende markt.

Iedereen in de makelaardij merkt momenteel dat de woningmarkt is veranderd. Een logisch gevolg van oplopende rente, inflatie en een afname in consumentenvertrouwen. Het goede nieuws is dat de woningmarkt er beter voor staat dan in het verleden. Als we terugblikken op 12 jaar terug, waarin iedereen 120% kon lenen en dit vaak werd gedaan. Er werd meer geleend dan de woningwaarde en de kosten koper waren behoorlijk hoger dan nu het geval is. De overdrachtsbelasting was 6%, de hypotheekkosten minder transparant en met veel (verborgen) kosten. Hierdoor kwamen bij het stilvallen van de markt veel mensen direct onder water te staan.

In de huidige markt wordt er maximaal 100% gefinancierd en is men verplicht af te lossen bij gebruik van de hypotheekrenteaftrek. De woningmarkt is de afgelopen jaren dermate hard gestegen (in minder dan twee jaar +27%) qua prijzen, dat er nog nooit zoveel overwaarde is geweest als op dit moment. In 2014 stonden van de 4,3 miljoen woningen, 1,476 miljoen woningen onder water. Ruim 34%! Door het ontbreken van top hypotheken is de verwachting dat dit niet meer gaat gebeuren. Zeker nu bijna iedere woningbezitter aan het aflossen is. Naast betere financieringsvoorwaarden en de lagere LTV (hypotheek ten opzichte van de marktwaarde) is er nog steeds een groot tekort aan woningen.

Ondanks de afname van het aantal bezichtigingen, zitten we in een verkopersmarkt met meer vraag dan aanbod. Volgens de statistieken is er momenteel een woningtekort van 315.000 woningen. Door de stijging in bouwkosten en rentes, zal de woningbouw verder achterblijven en de krapte (helaas) aanhouden. Een kleine correctie is te verwachten, maar er is geen reden tot paniek. Het doorstromer wordt makkelijker en er zijn meer kansen voor starters (al blijft dit beperkt).

Ben jij benieuwd naar jouw kansen in de woningmarkt of een advies op maat? Neem vrijblijvend contact op met een RE/MAX-makelaar via info@remax.nl.

Martijn Groot

Directeur RE/MAX Nederland

Deel dit bericht