De invloed van Prinsjesdag 2021 op de woningmarkt

Tijdens de miljoenennota van Prinsjesdag 2021 is de woningmarkt wederom een belangrijk onderwerp. “Hoe wordt een betaalbare woning weer bereikbaar voor iedereen en vooral voor starters?”, zo sprak de koning in de troonrede de hamvraag uit. De gepresenteerde woningplannen zijn veelal niet nieuw, maar wel zijn er een aantal toevoegingen en aanpassingen. We zetten ze graag voor je op een rijtje.  

Budget voor de woningbouw

Voor de bouw van woningen is er 1 miljard euro vrijgemaakt. Tot 2030 wordt er dus jaarlijks 100 miljoen euro geïnvesteerd in woningbouw. Dit zou genoeg moeten zijn voor de bouw van 900.000 woningen. Op deze manier wil het kabinet een impuls geven aan de bouw van betaalbare woonruimte en hoge huurprijzen tegengaan.

Verduurzaming van woningen en gebouwen

Tot 2050 wordt er voor de verduurzaming van woningen en gebouwen 1,5 miljard euro uitgegeven. Dit volgens de Nederlandse afspraak in het Klimaatakkoord, dat zegt dat in 2050 alle woningen en gebouwen aardgasvrij moeten zijn. Van het budget gaat er 500 miljoen euro naar een nationaal isolatieprogramma voor koop- en huurwoningen. Deze woningen moeten beter geïsoleerd worden. Hier komt een subsidie en een eventuele isolatieverplichting voor de nieuwbouw voor. 300 Miljoen euro gaat naar de tegemoetkoming voor de aanschaf van hybride warmtepompen. Dit is een duurzaam alternatief ten opzichte van aardgas-verwarming.

Tot slot gaat er ruim 500 miljoen euro naar de verduurzaming van maatschappelijke gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en gemeentehuizen. Deze gebouwen zijn vaak verouderd en moeten daarom verduurzaamd worden.

Opkoopbescherming

Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2022 gebruikmaken van opkoopbescherming. Dit houdt in dat bepaalde gebieden beschermd worden tegen opkoop van woningen voor verhuur. Het doel is om betaalbare koopwoningen beschikbaar te houden voor mensen die er zelf in gaan wonen.  

Overdrachtsbelasting

Sinds 1 januari 2021 geldt er een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar. In plaats van 2% van de aankoopprijs, betalen zij helemaal geen overdrachtsbelasting. Sinds 1 april geldt dat de vrijstelling niet van toepassing is bij woningen van €400.000 of hoger. Het kabinet past het beleid rond de vrijstelling nu op enkele punten aan. Om gebruik te maken van de vrijstelling, hebben kopers zelfbewoningsplicht. Dit moet bij de notaris in een verklaring ondertekend worden. Deze regel houdt wel rekening met onvoorziene omstandigheden zoals een scheiding of overlijden. Als daardoor geen zelfbewoning mogelijk is, kan alsnog de vrijstelling of een lager tarief van 2% overdrachtsbelasting gelden.

Woonruimte voor speciale groepen

Om meer woonplekken te bieden aan speciale groepen zoals studenten, dak- en thuislozen en statushouders is er al een regeling. Deze regeling wordt door het kabinet met 10 jaar verlengd. Hiervoor wordt ieder jaar 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Eigenwoningregeling

De bestaande eigenwoningregeling wordt op drie onderdelen aangepast. De overheid wil de regeling rechtvaardiger maken door onbedoelde beperkingen op hypotheekrenteaftrek weg te nemen. Bijvoorbeeld voor mensen die samen met een partner een woning kopen en daarvoor zelf ook al een koopwoning hadden of voor mensen met een koopwoning waarvan de partner komt te overlijden.

Sociale huur

De huurverhogingen voor de sociale huurwoningen in 2021 is bevroren. Grote verhuurders, zoals woningbouwcorporaties, worden gecompenseerd zodat zij door kunnen blijven investeren in nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming. Voor andere verhuurders komt er een nieuwe regel voor onderhoud en verduurzaming van woningen. Via een subsidieregeling kunnen zij ondersteuning aanvragen om woningen zo duurzaam mogelijk te verbouwen. Deze regeling staat vast tot 2025 en hiervoor is in totaal 160 miljoen euro beschikbaar.

Verkoop onder voorwaarden

Woningcorporaties en projectontwikkelaars die woningen terugkopen van particulieren betalen vanaf 1 januari 2022 geen overdrachtsbelasting meer. Dit jaar was deze belasting nog 8%. VoV-woningen worden door woningcorporaties en projectontwikkelaars met een flinke korting verkocht aan starters en mensen met een lager middeninkomen. Met de maatregel blijven deze woningen ook voor een volgende particuliere koper betaalbaar.

Benieuwd naar jouw kansen en mogelijkheden op de huidige woningmarkt? Neem contact op met een RE/MAX makelaar bij jou in de buurt en maak vrijblijvend een afspraak.

Deel dit bericht