Zo haal je het maximale uit een online bezichtiging

Zo haal je het maximale uit een online bezichtiging

Ondanks dat alles op z’n kop staat, staat de woningmarkt niet stil. Het bezichtigen van een woning gaat ‘gewoon’ door. Tijdens de fysieke bezichtigingen worden verschillende maatregelen genomen om uw en onze veiligheid te garanderen. Blijft u thuis deze maanden? Uw RE/MAX makelaar kan u een online bezichtiging aanbieden. Dit gaat net iets anders dan een normale bezichtiging. Om u goed voor te kunnen bereiden, geven we 10 tips.

Een online bezichtiging is een livestream waarbij uw RE/MAX makelaar door het huis loopt en u via een live verbinding mee kunt kijken en vragen kunt stellen. Dit kan één op één maar ook met meerdere geïnteresseerden tegelijkertijd.

Deze virtuele bezichtiging betekent niet dat u een huis aankoopt zonder het fysiek te bezichtigen. Bent u na het zien van de online bezichtiging echt serieus geïnteresseerd, dan kan u op individuele basis worden uitgenodigd voor een fysieke bezichtiging. Dit is niet voor iedere RE/MAX makelaar de standaard methode. Neem daarom contact op met de makelaar om te vragen hoe hij/zij het aanpakt.

Goede voorbereiding

Misschien is het de eerste keer dat u deelneemt aan een online bezichtiging en is het moeilijk in te schatten wat u kunt verwachten. Door deze 10 tips haalt u het maximale uit de online bezichtiging.

1. Bestudeer de plattegrond en foto’s goed

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar vergis u niet: een online bezichtiging vraagt om meer voorbereiding dan een reguliere bezichtiging. Door van tevoren goed de foto’s en de plattegrond van de woning te bekijken en waar nodig aantekeningen te maken, begrijpt u straks precies in welke ruimte de makelaar loopt.

2. Vraag van tevoren documenten op bij uw makelaar

Denk aan belangrijke documenten zoals VvE vergaderstukken, een onderhoudsrapport en informatie over het energielabel. Neem ze voor het virtuele open huis door, zodat u bepaalde vragen niet meer hoeft te stellen. Zo kunt u tijdens de livestream veel gerichter doorvragen.

3. Schrijf vooraf uw vragen op

Ook tijdens de online bezichtiging is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Schrijf van tevoren uw vragen op zodat u niet achteraf nog met vragen blijft zitten. Vraag ook naar zaken die je op een scherm niet zo goed kunt zien: wat is de staat van de kozijnen, heeft het huis dubbelglas? Is het gehorig?

4. Verken de buurt

Loop voor de bezichtiging een rondje door de buurt. Kent u al iemand die hier woont? Vraag of u even door het raam naar binnen mag kijken. Zo krijgt u een gevoel bij de bouw en de buurt.

5. Meld u tijdig aan

Te laat aansluiten bij een online bezichtiging is niet handig. U mist een deel van de rondleiding en misschien zijn er al vragen gesteld die u ook heeft opgeschreven. Zorg er daarom voor dat u op tijd klaar zit en bent ingelogd.

6. Schakel hulp in

Twee mensen zien meer dan één. Tijdens een bezichtiging brengen veel woningzoekenden iemand mee, dit kan ook bij online bezichtigingen. Iemand kan vanaf een andere plek inloggen en mee kijken. Na afloop kunt u samen de bezichtiging bespreken en opmerkingen vergelijken.

7. Maak gebruik van een koptelefoon/oortjes

Om niet gestoord te worden door omgevingsgeluid, kunt u gebruik maken van een koptelefoon of oordopjes. Doet u een bezichtiging via WhatsApp of Facetime? Dan bent u door de microfoon in oordopjes goed verstaanbaar.

8. Houd pen en papier in de aanslag

Zorg dat u pen en papier klaar heeft liggen zodat u aantekeningen kunt maken tijdens de bezichtiging. Bedenk waar u later over door wilt vragen of tijdens een fysieke bezichtiging extra op wilt letten.

9. Wees niet bang om vragen te stellen

Tijdens een livestream zijn er misschien mensen met dezelfde vragen, dus houd goed bij welke vragen u nog wilt stellen. Vraag gerust aan de makelaar of hij even terug wilt lopen als u iets nog een keer wilt zien. Stel uw vragen direct als de makelaar nog bij de plek is waar de vraag over gaat. Bent u een vraag vergeten te stellen? Schroom dan niet om op een later moment contact met de makelaar op te nemen.

10. Kijk terug

Is de livestream opgenomen? Dan kunt u hem later nog een keer terug kijken. Misschien komt u nog dingen tegen die u eerder over het hoofd hebt gezien.

Deel dit bericht