Taxatierapport: hoe en wat?

De waarde van je woning kan worden bepaald in een taxatierapport. Hier kan de bank om vragen als je een hypotheek wilt afsluiten of verhogen. Ook kan een taxatie handig zijn als je een bod op een woning doet. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de waarde van de woning. Bijvoorbeeld de gemeente waar de woning staat, de buurt, of het dichtbij allerlei voorzieningen is, de aanwezigheid van een tuin of balkon, de staat van het onderhoud, de indeling, eventuele isolatie, de inhoud en oppervlakte en of er erfpacht geldt.

Is een taxatie verplicht?

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt een taxatie verplicht gesteld, behalve als dit een nieuwbouwwoning betreft die je direct na oplevering koopt. Duurt het langer voordat een nieuwbouwwoning wordt verkocht? Dan kan de bank alsnog vragen naar een taxatierapport. Laat je zelf een woning ontwerpen door een architect en bouwen door een aannemer? Dan is een taxatie wel verplicht.

Een objectieve makelaar

Na het tekenen van een voorlopig koopcontract, komt de taxatie pas aan bod. Dit is dus na het overeenkomen over de prijs. Veel makelaars zijn ook taxateurs. Jouw aankoop- en de verkoopmakelaar zijn niet objectief, dus wordt er voor een taxatie een derde makelaar ingezet. Als je gebruik maakt van een aankoopmakelaar, regelt hij of zij doorgaans de taxateur. Heb je geen aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan moet je zelf op zoek naar een taxateur.

Voorwaarden

Het komt voor dat een hypotheekverstrekker, zoals een bank, eisen stelt aan de taxatie. Het is slim om dit op voorhand te bespreken. Voorbeelden van eisen zijn:

De afstand tussen uw huis en de taxateur. Doorgaans wordt er een afstand van 10 à 30 kilometer gehanteerd.

Een taxatierapport mag vaak niet ouder dan 6 maanden zijn op de datum van het bindende aanbod voor de hypotheek.

Waar kun je een taxatierapport nog meer voor gebruiken?

Naast het rondkrijgen van de financiering voor een huis kun je een gevalideerd taxatierapport ook voor andere doeleinden gebruiken. Je kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde die je jaarlijks ontvangt van de gemeente. Een taxatierapport heb je soms nodig voor het afsluiten van een opstalverzekering. Dit betreft wel een ander en minder kostbaar model.

Wil je vrijblijvend met een taxateur de mogelijkheden bespreken? Dat kan! Neem contact op met een RE/MAX kantoor bij jou in de buurt of mail naar info@remax.nl.

Deel dit bericht