Het kopen van een eerste huis is een leuke, spannende periode. Er komt veel op u af. Bezichtigingen, bieden en een hypotheek regelen is allemaal nieuw. Bent u benieuwd welke tips wij u meegeven? Lees dan snel verder.

Financiële mogelijkheden
Als u een huis wilt gaan kopen, is het belangrijk om eerst te weten wat de financiële mogelijkheden zijn. Er zijn verschillende vraagstukken om op een rij te zetten. Koopt u alleen of met een partner? Heeft u eigen spaargeld of kan er familie bijspringen? Komt u in aanmerking voor een starterslening? Door een duidelijk beeld te creëren van de mogelijke financiering, kunt u gerichter gaan zoeken naar een huis.

Huizenjacht
Nu u weet wat u kunt lenen, weet u ook in welke prijsklasse u kunt gaan zoeken naar een huis. Hiervoor kunt u een aankoopmakelaar inschakelen. De belangrijkste voordelen van een makelaar is dat hij/zij de lokale markt goed kent, op de hoogte is van wat er te koop komt en wat de kwaliteit van de woningen in de regio is. Ook kan de makelaar een goede inschatting maken van wat de mogelijkheden zijn met uw budget. Daarnaast scheelt het veel tijd en zal de makelaar de onderhandelingen voor u voeren. Mocht u bij de aankoop te maken krijgen met zaken als erfpachtrecht of erfdienstbaarheden is de kennis van een aankoopmakelaar geen overbodige luxe.

Een bod uitbrengen
Heeft u het huis van uw dromen gevonden? Dan is het tijd om te onderhandelen. Bedenk van te voren wat uw maximale bod gaat zijn. Hou ook rekening met geld voor een eventuele verbouwing. Vergeet niet om ontbindende voorwaarden in uw bod op te nemen. Zo kunt u onder de koop uit als een van de vastgelegde redenen zich voordoet. Bijvoorbeeld als de financiering niet rondkomt of u eerst een bouwkundig onderzoek wilt laten doen.

Hypotheek regelen
De verkopende partij heeft uw bod geaccepteerd. Wat nu? Nadat beide partijen eruit zijn qua koopsom, kan het voorlopige koopcontract opgesteld worden en de hypotheek geregeld worden. Kiest u voor een lineaire hypotheek waarbij u in het begin van de looptijd meer betaald en ieder jaar minder rente betaald? Of heeft u liever een annuïtaire hypotheek waarbij u elke maand dezelfde lasten hebt? Om deze vragen te beantwoorden is het verstandig om een adviseur te zitten. Samen met een adviseur kijkt u naar uw wensen, inkomen en toekomstplannen.

Naar de notaris
Wanneer u een passende hypotheek hebt gevonden, kan de adviseur de hypotheek afsluiten. De officiële overdracht van het huis vindt plaats bij de notaris. Samen leest u de stukken door en wordt er gecontroleerd of alles is geregeld. Als u samen een huis gaat kopen met uw partner en dus gaat samenwonen, kunt u in een samenlevingscontract schriftelijk afspraken vastleggen. Dit is niet verplicht, maar zeker aan te raden als u samen een koopwoning heeft. Wanneer u ook samen kinderen heeft, is dit helemaal aan te raden. U bepaalt zelf wat er in het samenlevingscontract komt te staan. Tot op zekere hoogte is een samenlevingscontract vergelijkbaar met een huwelijk.

Zodra alles compleet en geregeld is, is het tijd om de hypotheekakte te tekenen. Het huis is nu officieel van u!

Bent u op zoek naar een goede aankoop makelaar? Bij RE/MAX bent aan het juiste adres. Neem nu contact op met een kantoor bij u in de buurt.