Wanneer u op huizenjacht bent, is verliefd worden op een woning boven uw budget het laatste wat u wilt. Om erachter te komen wat dat budget is, is er meer nodig dan een goedkeuring van de bank. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van uw inkomsten en uitgaven. Om uw doelen te bereiken kunt u gebruik maken van een maandelijks budget.

Heeft u nog geen budget? Dit is de tijd om er een te creëren! Volg onderstaande stappen om een plan op te zetten dat u gaat helpen bij het financieren van uw droomwoning!

1. Zoek de juiste middelen
Als uw idee van een budget een papiertje met wat gekrabbel is, gaat u positief verrast worden. Anno 2020 zijn er veel apps beschikbaar om gemakkelijk inzicht te krijgen in uw inkomsten en uitgaven. Neem eens de tijd om rond te kijken in de Appstore en vind een app die aansluit bij uw wensen.

2. Start met wat u al heeft
Om een budget voor uzelf op te stellen, kunt u pas beginnen als u voor uzelf een startpunt stelt. Bent u in loondienst? Dan kan dit gemakkelijk bepaald worden. Voor werkenden met flexibele uren of zelfstandigen waarbij het inkomen varieert, kan dit lastiger zijn. Om een startpunt te vinden, neemt u het gemiddelde van uw inkomsten de afgelopen 6 maanden tot een jaar. Gebruik dat cijfer, of kies het laagst verdiende bedrag om het worst-case-scenario te weergeven. Reken alleen regulier inkomen mee en geen inkomsten uit bijverdiensten die niet maandelijks terugkeren.

3. Maak een overzicht van uw uitgaven
Maak een lijst van al uw maandelijks terugkerende uitgaven zoals hypotheek, huur, nutsvoorzieningen, verzekeringen, autokosten etc. Als u een lijst heeft gemaakt van de voor de hand liggende uitgaven, is het tijd om te bekijken wat u nou echt uitgeeft. De beste manier om ervoor te zorgen dat u niets vergeet (zoals dat ene kopje koffie op het station), is om een maand lang een zogenaamd ‘huishoudboekje’ bij te houden. Hier noteert u alle uitgaven en krijgt u overzicht in de kleine betalingen. Zodra u een totaal heeft, verdeelt u de uitgaven in vaste en variabele uitgaven.

4. Kijk naar wat er onder aan de streep staat
Met een beter begrip van uw inkomsten en uitgaven, kunt u een budget bepalen. Probeer een plan uit, zoals het 50/30/20 budget, waarbij 50% van uw inkomsten gaat naar vaste lasten en 30% naar spaardoelen. Vergeet niet een deel van uw inkomsten te budgetteren om een paar luxe artikelen aan te schaffen. Dus calculeer ook 20% in voor leuke dingen, zoals het zien van vrienden of uw Netflix-abonnement.

5. Betaal uzelf eerst
Een probleem waar veel mensen tegen aan lopen, is dat tegen de tijd dat u alle dagelijkse uitgaven hebt betaald, er niet genoeg meer over is om op uw spaarrekening te zetten. Maar er een gewoonte van om uzelf eerst te ‘betalen‘. Dit betekent niet dat u geld aan uzelf uitgeeft, maar dat sparen prioriteit krijgt boven andere uitgaven. Zet een deel apart en wees er zeker van dat uw financiële doelstellingen worden gedekt.

6. Wekelijkse check
Het bijhouden van uw uitgaven kan in het begin tijd kosten, maar bespaart op lange termijn zowel tijd als geld. Neem wekelijks de tijd om uw boekhouding te controleren en kijk waar u uw doelen haalt of uw budget juist overschrijdt. Heeft u een maand geld over? Zet dit dan meteen apart op uw spaarrekening. Zo bouwt u niet alleen discipline op, maar zal u ook snel zien dat sparen motiveert om uw doelen te bereiken.

7. Blijf realistisch
Het leven zit vol verrassingen, dus haak niet af wanneer er uitgaven opduiken die u niet had gepland. Zorg in plaats daarvan dat u voorbereid bent door een potje te maken voor nooduitgaven zoals een kapotte auto, vaatwasser of cv-ketel. Als u een reserve heeft, kunt u betalen wat u nodig heeft zonder meer schulden aan te gaan of uw doelen verder terug te dringen.

Het opzetten, en vooral het leven naar, een budget lijkt in het begin misschien overweldigend, maar met een goed plan bent u op weg naar financiële vrijheid voordat u het weet!