Bijna iedereen heeft wel een zolder vol spullen die niet worden gebruikt. Opruimen en weggooien is vaak lastiger dan het klinkt en zo wordt er ongemerkt veel ‘troep’ verzameld. Uw huis in de verkoop is het juiste moment om te beginnen met opruimen. Voor potentiële kopers is een opgeruimd huis met zichtbaar voldoende bergruimte veel aantrekkelijker dan een overvol huis. Ook scheelt het veel werk als de verhuizing voor de deur staat en hoeft u alle spullen die u niet meer gebruikt geen plekje meer te geven in uw nieuwe woning.

1. Stap voor stap opruimen

Beslis van tevoren stap voor stap wat u wilt opruimen. Dit klinkt misschien logisch maar door iedere keer een stukje te doen lijkt het een stuk minder overweldigend. Is een hele kamer een puinhoop? Verdeel dit dan in deelprojecten zoals één kast of één lade die u aan gaat pakken. Probeer u alleen te focussen op het gedeelte waar u mee bezig bent en laat u niet afleiden door de rest van de ruimte. Begin pas met het volgende deel als het eerste deel echt helemaal is afgerond en afgestreept.

Heeft u een half uurtje over? Pak dan een keukenkastje aan en haal niet direct alles overhoop. Heeft u een hele dag de tijd? Dan is het tijd voor grotere projecten maar blijf het verdelen in blokken.

2. Beoordeel de ruimte

Bekijk voor u aan de slag gaat goed wat de functie is van de ruimte en of deze al juist is ingericht. Voor de verkoop is het verstandig als iedere kamer een duidelijke functie heeft. Wordt een kamer nu gebruikt als rommelhok? Maak hier dan eenvoudig een logeer-/werkkamer van. Dit geeft de potentiele koper rust en inzicht in de woning.

3. Bereid de werkruimte voor

Opruimen betekent dat de troep eerst erger wordt voordat het beter wordt. Maak het uzelf gemakkelijk en zorg dat er een ruime plek is waar u spullen kunt neerzetten en uitzoeken. Dit kan al gemakkelijk door een tafel neer te zetten zodat u niet telkens op uw knieën hoeft.

4. Organiseren is alles

Om alles goed te organiseren kunt u gebruik maken van labels die allemaal een andere categorie krijgen. Maak labels met de volgende onderwerpen: andere ruimte, bewaren, weggeven, verkopen, goede doel, recyclen, weggooien en repareren.

Zorg dat u dozen, kratten en vuilniszakken klaar hebt staan om meteen alles weg te gooien.

Heeft u veel spullen die u wilt bewaren? Sla deze dan op in een externe opslag of bij familie of vrienden tijdens de verkoopperiode.